Moseli piirkond on üks Saksamaa tuntuimatest veiniregioonidest, mis piirneb otsapidi Prantsusmaa ja Luksemburgiga ega jää kaugele ka Belgiast.
Maastik on ilus ja mõjub rahulikult, kuigi laugjad metsased-põllused „künkad“ võivad viia kohati 800 meetri kõrgusele.
Kui uskuda ajaloolisi Tallinna rae ürikuid, tellis iga raehärra endale igal aastal hulga vaate veini Saksamaalt. Olulisel kohal oli Reini jõe äärest pärit vein, nii punane kui ka valge. Seda ilmselt raehärrade päritolu, aga samuti kaubandussuhete tõttu – suur osa meie pealinna kauplemisest käis ju hansaliidu kaudu. Ning mis võiks veel paremini meie saksapärase köögiga sobituda kui mitte õiged Rieslingud Moseli ja Reini jõe kallastelt.
Saksamaa kõige tuntum veinipiirkond on rieslingute kodu Mosel. Sealsed rieslingud on kerged ja haprad, vähese alkoholisisaldusega mineraalsed veinid. Veinid on sageli õunanüanssidega, värske happega, lillelised ja tsitruselised. Moseli Riesling kannab endas õrna aromaatset puuviljasust, imelist happe ja magususe tasakaalu ning on madalama alkoholisisaldusega. Sellele on iseloomulikud peened nüansid nagu tsitruselised noodid, õunasus ja mahlakus.
Nii või teisiti, igatahes pole selles midagi erandlikku, kui kuulete, et Moseli ääres on ühe või teise pere elu keskpunktiks olnud viinamarjakasvatus ning veini valmistamine läbi enam kui kümne põlvkonna. Võib arvata, et selle ajaga on omandatud tõepoolest kõik nipid ja kogemused, tõed ja üksikasjad, mis just selle pinnase ning siinse kandi looduse omapäraga kõige paremini haakuvad. Küllap ongi see põhjuseks, miks Moseli veinid hinnatuimate kvaliteetveinide hulka kuuluvad. Just valged veinid ja eriti Riesling on see, millega Mosel kuulsust on kogunud.
Viinamarjade ja veini baasil valmistatakse muudki hõrku! Uhketes pudelites pakutavad äädikad, õlid, kastmed kuuluvad juba tõelise gurmaanluse valdkonda.
Pea kõikidel majadel võib näha silti „Wein aus eigenem Anbau“ (’vein oma viinamarjakasvandusest’) või „Weingut“. See viimane tähendab otsesõnu küll veinimõisa, on aga kasutusel ka veinitalu/veinitootja kohta. Moseli-äärsed veinitalud ongi pigem väikesed ja lihtsad, tõelise mõisa mõõdu annavad välja vähesed. Ega sellele kitsale maaribale jõe ja mäenõlva vahele laiemat krunti ega uhkemat ehitust mahugi.
Sellest, kui rasket füüsilist tööd on vaja nauditava joogi valmistamiseks, annab aimu juba ainuüksi pilk kohati lausa püstloodis tõusvatele mäekülgedele, kus kohalikel on tulnud läbi sajandite oma elutööd teha. Nüüd on mõistagi käigus ka tehnika, kuid viinamarjaistanduses tuleb suuresti teha töö endiselt käsitsi, paistku kuumav päike lagipähe või olgu kivine mäekülg jalge all vihmast märg ja libe. Alles siin hakkab aduma, miks mõni veinipudel nii kallist hinda võib maksta. Kerge pole see elu ja töö siinkandis kunagi olnud ega ole ka nüüd, ometi tehakse seda rõõmuga. Sellele ollakse lihtsalt pühendunud. Siin ei ole „töö“ ja „elu“ kaks eri mõistet, vaid moodustavadki ühe terviku – elu. Elatakse rõõmuga – iga külastaja on teretulnud, iga veiniklaas ulatatakse naeratusega ja uhkusega räägitakse oma talu või pere pikaaegsetest traditsioonidest.
Kõikjal on tunda ilumeelt, roosipuhmad tunnevad end siin hästi, on kõrged ja õilmitsevad. Ja nii vaimukaid ning toredaid mõtteterasid-ütlemisi kui siinkandis, kirjutatud otse ukse kohale, majaseinale või veinivaadile, ei näe eriti kuskil mujal. Valdavalt kiidetakse küll veini ja sellest saadavat rõõmu, kuid enamasti tänatakse ja palutakse jumalat, et istandus ikka hästi püsiks ja edeneks ning perele veel kaua kenasti veini – ehk siis „leiba“ – annaks.
Kuigi Moseli veinipiirkond on jahe, küpsevad viinamarjad siiski hästi, eriti mägede lõunakülgedel. Viinamarju korjatakse hilissügisel, kui marjad on täiesti küpsed. Pikk kasvuperiood annab veinidele intensiivsed maitsed.
Moseli jõe ääres on ka maailma kõige järsemate nõlvadega viinamarjaistandused – kuni 76 kraadi!
Moseli regioon elab veinist ja puhkemajandusest, põhjuseks hea vein, ridamisi maitsvat einet pakkuvad veiniõued, vaikselt voolav jõgi ning kenad rahulikud külad ja väikelinnad.
Täpne reisikava lähiajal!
Hind:
1399.- /Soodushind 1199.- (kuni 31.01.2024)
Hinnas sisaldub:
* Lend Tallinn-München-Tallinn
* Eestikeelse rühmajuhi teenus
* Mugav reisbuss kogu reisi vältel
* Koht kaheses toas hotellis
* Hommikusöögid hotellis
* Suurepärane giid ja rühmajuht
* Ekskursioonid kogu reisi vältel
Lisatasu eest:
* Tasulised sissepääsud
* Kindlustus (hind sõltuvalt vanusest)
Seeniorid ja EXITravel
Reisiettevõtjana tegutsemise luba nr. TRE000665
Tallinn, Rävala 8, 6. korrus, ruum 609
Büroo avatud: E, K, N kell 10:00-14:00
Telefon: 620 7676
E-post: info@seeniorid.ee