Muinasjutulised Müncheni ja Salzburgi jõuluturud 28.11-01.12.2024

Sihtkohad: ,

999.00

Olgu lumi maas või mitte – õiget jõulutunnet saab ikka kogeda jõuluturul, kus saab mekkida glögi, maitsta kohalikke hõrgutisi ja sõita karusselliga. Mitmed imelised jõuluturud on meist õnneks vaid lühikese lennusõidu kaugusel.

Sel aastal teeme ringsõidu Saksamaal ja Austrias. Alustame Müncheni jõuluturuga ning suundume edasi ühte Austria kauneimasse linna Salzburgi, mis lummab kõiki ka talvisel ajal.

Detsembris ümbritseb Münchenit tõeline jõulumaagia. Esimene iseseisev jõuluturg peeti Münchenis juba 1757. aastal ning sel aastal on Marienplatzil Christkindlmarkt avatud 25. novembrist 24. detsembrini 2024. Seda traditsioonilist turgu, mille juured ulatuvad 14. sajandisse, peetakse Müncheni jõuluturgude originaaliks. Marienplatzil asuva neogooti stiilis raekoja romantilisel taustal lummab kioskite küla oma vana Baieri võlu ja võrgutab kõiki meeli.

Munich Christmas Market 2023 Guide to Christmas in Munich -

Oma osa annab 26 meetri kõrgune 2500 tulega kaunistatud jõulupuu. Puu ümber asuvad letid aitavad luua jõulumaagiat juba kuu enne pühasid. Jõuluturul saavad huvilised õppida tundma kletznbroti ehk saksapärase puuviljaleiva algupära ja vaadata pealt Fatschnkindl’i (küpsetis, mis kujutab Jeesuslast sõimes) valmistamist.

Raunacht' san vier, zwoa foast und zwoa dürr" - KirchdorfGA-Mundartserie: Hawedehre – wer kennt's Fatschnkindl?Fatschnkindl

Sõimetemaatika läheb edasi mõne sammu kaugusel asuval Neuhauseri tänaval, kus toimub sõimeturg. Seal on lavastatud Jeesuse sünni stseen mitmeid ja mitmeid kordi täiuslike detailidega: ei puudu laternad sõime kaunistamiseks ja kingitused, mida tõid Jeesuslapsele kolm tarka hommikumaalt.

Raekoja rõdult loovad iga päev advendiaja meeleolu elav Baieri Stubenmusik (traditsiooniline rahvamuusika), puhkpilliorkestrid ja koorid.

Üks traditsioonidest, mida Münchenis võib kohata on nn “Krampuslauf”, kus liiguvad tänavatel Püha Nikolausi salapärased kaaslased ja ajavad “kasvatamatutele” lastele ja “halbadele täiskasvanutele” hirmu nahka.

Austrias Salzburgis on pühadeturgu peetud juba XV sajandist saadik. Suurim neist laotab end 21. novembril laiali katedraaliplatsil, kus tihti esinevad koorid. Hellbrunni hoovis saavad lapsed põhjapõdraga sõita, Hohensalzburgi kindluse turult aga avaneb imeline vaade all sätendavale linnale.

Salzburgi Christkindlmarkt Domi ja Residenzplatzi juures on sügavate ajalooliste juurtega ja see on üks maailma vanimaid advenditurge. Selle ainulaadne asukoht Salzburgi maailmapärandi nimistusse kuuluva vanalinna südames, traditsioonilised müügikohad ja pikk ajalugu muudavad Salzburg Christkindlmarkti tõeliselt eriliseks sündmuseks.

Toona peeti südalinnas Toomkiriku väljakul nn Tandlmarkti, mis pakkus kohalikele ostmiseks laia valikut kaupu. 17. sajandiks oli see advenditurg ristitud “Nikolaimarktiks” – see tähendab “Püha Nikolause turuks”. Kaks nädalat enne ja kaks nädalat pärast nigulapäeva (6. detsembril) pakuti Katedraali väljakul ja selle läheduses müügiks mitmesuguseid tooteid: alates maitsvast toiduvalikust kuni nukkude ja igasuguste tarbekaupadeni. Nikolaimarkt oli oma aja üks kuulsamaid advenditurge, jäädes alla ainult Viini, Pariisi, Amsterdami ja Nürnbergi turgudele. Alates 1903. aastast kuni 1930. aastate alguseni toimus jõuluturg  katedraali võlvide kõrval.

Esimene päev, 28.11

Kell 05.00 kogunemine Tallinna Lennujaamas.
Kell 07.05
väljub lend Tallinn-München.
Kell 08.35
(kohalik aeg) saabume Münchenisse.

München – tuntud kultuuri-ja meelelahutuslinn. Peale saabumist jalutuskäik vanalinnas:  Dom (Frauenkirche), uue ja vana Raekojaga Marienplatz. Residents: 1508-1918 Baieri  kuurvürstide, hertsogite ja kuningate elamise-ja valitsemise loss.
Jõuluturu külastamine.

Munich Christmas Market Guide (Map + Dates 2024)

Õhtupoolikul sõidame edasi Salzburgi.
Ööbimine Salzburgis..

Teine päev, 29.11
Ekskursioon Salzburgi lähiümbrusse: St Gilgen, Bad Ichl, Hallstadt, Five Fingers (lisatasu eest)

Teeme päevase ringsõidu Salzburgi ümbruses. Külastame St Gilgenit, mis on lausa jumalik koht ja asub Wolfgansee loodeosas. Tegemist on väikese ja armsa linnakesega, kus elab umbes 4000 elanikku. Linna teevad eriliseks traditsiooniliste maalingutega kaetud majakesed ja imelised vaated Alpidele.

Wolfgangsee St Gilgen Beautiful Winter Panorama Stock Photo - Download  Image Now - Winter, Lake Wolfgangsee, Snow - iStock

Edasi sõidame Bad Ichli, mis oli keiser Franz Joseph I suveresidents alates aastast 1849. Keiser veetis seal ligi 82 suve ja tähistas ka oma 81 sünnipäeva. Linn on valitud 2024 aasta üheks kultuuripealinnaks (Tartu ja Norras asuva Bodø kõrval)!

Things to do in winter in the Salzkammergut & near Salzburg

Külastame ka Hallstadti, mis on suur turismimagnet ning UNSECO maailmapärandi kaitse alla kuuluv linnake. Linn asub väga kauni järve ääres. Kitsastel tänavatel on tore jalutada ning piiluda vanade majade õuedesse.

Hallstatt in Winter - Why it's the Most Magical Time to Visit!

Päeva teise poolel sõidame Alpidesse ja 2770 m kõrgusele Five Fingersi mäetippu kaunile vaateplatvormile. Kõigile jõukohane.

Your holiday in Obertraun

Ööbimine Salzburgis.

Kolmas päev, 30.11
Veedame päeva Salzachi jõe kaldal asuvas Mozarti sünnilinnas – Salzburgis. Jalutame vanalinnas: Raekoda, Vana turg, Toomväljak ja Salzburgi katedraal, residentsi väljak ja Residents. Külastame pika ajalooga Salzburgi jõuluturgu.

Christmas markets in Salzburg : Advent in Salzburg : salzburg.info

Ööbimine Salzburgis.

Neljas päev, 01.12
Vaba aeg sisseostudeks.

Salzburg, Austria: Winter viewof the historic city of Salzburg with famous  Festung Hohensalzburg and Salzach river illuminated in beautiful twilight  during scenic Christmas time in winter Stock Photo | Adobe Stock

Lõuna paiku hakkame sõitma Münchenisse.

19.25 lend München-Riia-Tallinn
München-Riia 19.10-22.20
Riia-Tallinn 23.25-00.15
00.15 jõuame Tallinna

Reisipaketi hind:
1199.- / Soodushind  999.-

Hinnas sisaldub:

  • lend Tallinn-München-Tallinn
  • rühmajuhi teenus
  • eestikeelne giid
  • majutus hotellides kaheinimese tubades
  • hommikusöögid
  • ekskursioon Münchenis
  • ekskursioon Salzburgis

HOTELL – Arte Hotel Salzburg

Arte Hotel Salzburg  WiFi-ühendusega toad, mugavalt 600 meetri kaugusel Mirabelli paleest. Kõik selle neljatärnihotelli külalised saavad nautida tubadest vaadet mägedele. Majutusasutus asub Elisabeth-Vorstadti linnaosas ja Mozarteum jääb 1,4 km kaugusele.

Kõikides hotelli tubades on kirjutuslaud ja lameekraaniga televiisor. Tubades on privaatne duširuum. Rootsilaua hommikusöök.

Soovi korral:

*  ekskursioon Salzburgi lähiümbrusse: Hallstadt, St Gilgen, Bad Ichl, Five Fingers (79.-)

Lisatasu eest:
* tervisekindlustus, maksumus sõltuvalt vanusest.  Soovitame vormistada ka reisitõrkekindlustuse.
* PREMIUM istekoht bussis 25.-/koht (broneeritud istekoht bussis, 1-6 rida)
* sissepääsupiletid (hinnad seisuga suvi 2024)
* ühene majutus hotellis 390.-

NB! Mõningates Saksamaa linnades kehtib turismimaks (5-7 EUR), mis tuleb tasuda hotellides.

NB! Reisil peab kõigil reisijatel, k.a lastel, olema kaasas kehtiv pass või ID-kaart. Meie ei vastuta reisi tühistamise eest ega kompenseeri sellest tulenevaid kulusid, kui reis tühistatakse ebakorrektsete või puuduvate reisidokumentide pärast. Autojuhiluba ei ole reisidokument.

Muinasjutulised Müncheni ja Salzburgi jõuluturud 28.11-01.12.2024