Suveteater "Oskar Luts ehk laul igavesest õnnest" Viljandimaal 02.08.2025

Sihtkohad: ,

99.00

Augustis sõidame vaatama 2024 menulavastust “Oskar Luts ehk laul igavesest õnnest”.
Oskar Luts veenab oma tegelasi, et nood oleksid rahul sellega, mis neil on, sest see ongi igavene õnn.
Oskar Luts veenab oma tegelasi, et nood oleksid rahul sellega, mis neil on, sest see ongi igavene õnn. Foto: Helen Vunder

“Sa vastutad alati kõige selle eest, mis sa taltsutanud oled,” ütleb väike prints Antoine de Saint-Exupéry unustamatus teoses “Väike prints”. See kuulus mõte saatis ka Tarvastu mõisa tallihoovis suvekomöödiat “Oskar Luts ehk Laul igavesest õnnest”.

Oskar Lutsu kuuele näidendile toetuv sooja suve segusalat lahutab meelt. Pakub rohkem või vähem äratundmishetki sõltuvalt vaataja varasematest Lutsu-teadmistest. Lavastuse dramaturg Urmas Lennuk on teinud ära tänuväärse töö – kirjutanud Oskar Lutsu kohtuma enda loodud tegelastega – ja tutvustab suure kirjameistri loomingut suveteatri publikule.

Lavastaja Peep Maasik valis suveteatri etendusteks põneva paiga – juba maanteelt mõisa poole sõit läbi võimsa tammeallee võtab ahhetama. Iidsed puud kõrguvad kahel pool teed, õhtupäike kuldab nende tüvesid ja lehtede vahelt väreleb teele salapärast valgust. Lavastaja ise võtab autoga saabujaid vastu ja juhatab parkimisalale …

Oskar Lutsu loodud külakeses elavad kõik armsad inimesed. Kõik omamoodi ausad ja siirad. Saamuel, kes pühapäeviti muru niidab ja oma tütre Emilia kosilasi jalaga aia tagant eemale peksab. Tõnis Sägi, kes Saamueli tütart üle kõige maailmas juba sellepärast armastab, et ta isa on „rikkus ise“. Saamueli naabrimees Hannes, kes tulevikku vaatab ja tuuleveskitega võitlemisest ei väsi. Hannese armastav ema, kes poega maailma kõige tähtsamaks inimeseks peab ning kelle põhiharrastus on suremine. Muidugi ka uusrikas Jõuram, kelle soontes voolab samuti veri, vaatamata sellele, et temagi jaoks võrdub armastus rahaga. Siiski armub Saamueli tütar Emilia kirjaniku tahtel hoopis vaesesse naabripoissi Hannesesse ja nii nagu Eesti elus ikka, sünnib sellest nii mõndagi halba.

Kuidas laulda õnnest, kui maailm meie ümber muutub kiirusega 200 km/h? Kuidas jääda truuks oma unistustele, kuidas leida oma koht päikese all, kui su suurim ihalus on vaid killuke liisinguvaba õnne? Oskar Luts selle vastust ei tea ja sellepärast varjab ta end etenduse ajal varjunime taha. Kes oleme meie, et kohut mõista?

LAVAL
LAURI KINK
PEETER VOLKONSKI
VEIKKO TÄÄR
OSKAR PUNGA (Ugala)
SILVER KALJULA
ELIS JÄRVSOO 
LIINA ROHT
KARMEN MEOS

Dramaturg  URMAS LENNUK (Rakvere Teater)
Lavastaja  PEEP MAASIK
Kunstnik  JAANUS LAAGRIKÜLL
Helilooja-muusikaline kujundaja  MARTIN AULIS
Grimmikunstnik  MERLE LIINSOO
Lavameister  MATHIAS LEEDO
Lavastaja assistendid  CAROLYN MARDIM ja MARJE SEPP
Inspitsient-rekvisiitor  CAROLYN MARDIM
Heli- ja valgustehnik  SANDER ALEKS PAAVO
Kostümeerija  AGE MAASIK

Lisaetendused 2025. aasta augustis Tarvastu mõisa tallihoovis Viljandi vallas

Reisikava:
12.45-13.00 kogunemine Estonia teatri ees parklas
13.00
alustame sõitu
15.00 jõuame Viljandisse
15.30-17.30 ekskursioon Viljandis
17.30-18.00 sõit Tarvastusse
19.00-22.00 etendus “Oskar Luts ehk laul igavesest õnnest”
Tagasisõit Tallinna. Lõpetame sõidu Estonia teatri ees parklas.

Hind
129.-/ Soodushind 99.-

Hinnas sisaldub:
* rühmajuhi teenus
* sõit mugavas bussis Tallinn-Viljandimaa-Tallinn
* teatripilet
* ekskursioon Viljandis

Suveteater "Oskar Luts ehk laul igavesest õnnest" Viljandimaal 02.08.2025