Fjordide ja trollide riik-imede maa Norra! 17.-21.05.2025

Sihtkoht:

1,199.00

Maikuus teeme kauni reisi Norrasse! Meie giidiks on Norra spetsialist ning väga hea giid Kaili Kuulmata.

Faszination Norwegen - wie alles begann..... (Teil 1/2)

Norra, mida vahel on teenimatult kutsutud Taani väikevennaks, on hämmastav, põneva ja mitmekesise ajalooga riik.
Norras on küll levinud ütlus “oleme lõik sotsiaaldemokraadid”, ent kuningaperet armastatakse ja peetakse üleval suure rõõmuga. Kuningapere, kes on saanud omamoodi Norra rahvuse sümboliks, on tegelikult hoopis Taani päritolu. Norra oli aastasadu Taani võimu all, ent sajand hiljem iseseisvaks saades otsustati kuningaks kutsuda Taani prints.
Norrakad on uhked oma päritolu üle ning isegi parlamendis kõnelevad poliitikud teevad seda reeglina oma koduküla dialektis. Ehk pani sellele aluse esimene nüüdisaegne Norra kuningas, praeguse kuninga vanaisa kuningas Haakon, kes norra keeles rääkima ei õppinudki ja elu lõpuni rahvaga taani keeles kõneles.

Vaatamata sellele, et Norra on karge õhuga tuuline ja vihmane põhjamaa, armastavad norrakad õues magada. Seda nii väga, et lasteaia hoovis võib näha käruridasid magavate lastega ning omamoodi leeriks on paljudele noortele seikluseotsijatele üksinda metsas telkimine. Telk on lubatud püsti panna kõikjal, kus pole just kellegi teise hoov või põllumaa, ent omamoodi väljakutseks võib osutuda piisavalt tasase maalapi leidmine.

Suurkujud nagu Ibsen, Grieg ja Munch panevad 19. sajandi Norrast mõtlema kui kõrgkultuuri keskusest. Esimene ülikooli asutati Norras aga sugugi mitte palju enne nende suurmeeste aega, aastal 1811, ning 9 inimest 10-st elas sellel ajal maal.
Iga õige norrakas omab majakest kõrgel mägedes ja paati mere ääres. Kõik ikka selleks, et kõrguste vahe oleks maksimaalne ja saaks korralikult trenni teha.

17. mai on Norra Kuningriigi rahvuspüha. See on rõõmu, laste ja rahu päev ning meie reisiseltskond saabub just sellel olulisel päeval Norramaale.
Pannakse uhkusega selga oma piirkonna rahvarõivad, juuakse hommikusöögi ajal kihisevat vahuveini. Kombeks on süüa niipalju jäätist kui kõhtu mahub. Linnades on meeleolukad rongkäigud ja kuningapere tuleb lossi rõdule rahvast tervitama.

Esimene päev, 17.05.2025
03.35
algab lennule registreerimine Tallinna Lennujaamas
05.35-06.25 lend Tallinn-Riia
07.00-07.40
lend Riia-Oslo
Sõidame mööda looduskaunist Buskerudi maakonda. Teekonnal teeme tutvust Norramaaga: räägime ajaloost, tänapäeva elu-olust, teeme tutvust norra keelega ja püüame esialgu võõralt naljakaid häälikuid sõnadeks vormida, et neid teadmisi juba meie esimeses peatuses katsetada.

THE 10 BEST Buskerud Sights & Historical Landmarks to Visit (2024)

Saame ära proovida karge mägede õhu Hemsedalis, mis on üks armastatumaid suusakeskuseid. Edasi laskume mööda väikese trollikese teed (den lilla trollstigen) Lærdali, kus tutvume maailmakuulsa Borgundi püstpalkkirikuga, mis kannab endas mälestusi alates aastast 1180.

Borgundi püstpalkkirik (Borgund, 13. sajand) - 3D stseen - Mozaik Digital Education and Learning

Läbime oma reisi pikima tunneli – 24,5 kilomeetrit saab silmi imelistest vaadetest puhata ja imestada Norra tunneliehitajate meisterlikkuse üle. Seejärel võtame ette fjordilaevasõidu Flåmist. Imekaunis ja müstiline elamus, sõidame mööda Norra pikimat fjordi – Sognefjordi. Siin on meri tunginud 205 kilomeetrit kaugusele maismaasse. Mäed meie ümber kõrguvad 1800 meetrini, väiksed fjordikaldal asuvad majakesed ja võimsad kosed ja kuna meie fjordi laev on disainitud nagu jäämäe tipp, on ümbritsevat lausa nautitav jälgida.

Guide to Sognefjord: The largest and deepest fjord in Norway

Majutus Gudvangenis fjordi kaldal ja mägede vahel. Gudvangen on muistne vikingiküla asukoht, meie ööbimegi majades, mis on küll tänapäevast kantud, aga kannavad endas ka vikingiaja hõngu. Soovijatel võimalus proovida Norra köögi eripärasid siinses restoranis.

Viking Valley - The viking experience

Teine päev, 18.05.2025
Hommikusöök.
Väljasõit Bergenisse. Väike hommikune peatus Tvinde kose juures, et karge koseveega silmad säravaks pesta. Sõidame läbi mägede Bergeni poole. Meie teekond möödub vahelduva eduga ilusaid vaateid nautides ja siis jälle  tunneleid läbides.
Saabume TroldhaugenisseEdvard Griegi majamuuseum ning tema viiside loomise majake, kõik see asub looduslikult väga kaunis kohas Nordåsvanneti kaldal. Saame tutvuda Norra kõige kuulsama helilooja loominguga. Grieg oskas Norra võimsa ja salapärase looduse imelisse muusikakeelde tõlkida. Saame tunnetada, väga erilist paika ja võtta ette väike jalutuskäik Norra jaoks nii olulise mehe viimse puhkepaiga juurde.

Troldhaugen | Grind - Ei reise gjennom natur og kultur i Vestland

Jõuame Norra kõige ilusamasse linna Bergenisse. Linna rajajad on oskuslikult valinud asupaiga – linna kaitseb nii meri kui ka ligipääsmatutena tunduvad mäed. Jalutame vanal sadamakail, teeme tutvust kunagise Hansa Liitu kuulunud linnaga. Saame uudistada saksa kaupmeeste kvartalis, imetleda oskuslike ehitusmeistrite kätetööd, hingata sisse mõnusalt soolakat mereõhku ja olla õnnelikud, et hansakaupmeeste kvartalis käib kauplemine ikka edasi. Mõnus ja mitmekeelne sagimine annab siis oma võlu ja elu.

Norway Holidays 2024-2025 | Cox & Kings

Silma hakkavad kaunid kivikirikud, neid on siin arvukalt, igaühel neist oma põnev lugu jutustada. Pilkupüüdvad on ka Bergeni raekojad.Neid on siin linnas lausa kaks – uus ja vana. Soovijatega tõuseme väikese rongiga Fløyeni mäe vaateplatvormile, kus avaneb imeilus panoraamvaade kogu Bergenile. Põnevat uudistamist pakub kuulus kalaturg, siin võib kohata kõige erinevamaid kalu ja uskumatumaid mereelukaid. Soovi korral saab mõne neist pakendatult ka kodustele degusteerimiseks viia.

Fløyen - visitBergen.com

Bergeni linnapargis on püstitatud kuju linna kuulsaimale kodanikule Edvard Griegile, kelle muusikas kõlavad Norra looduse imetabased helid. Veel teisigi kuulsaid norralasi seob Bergeni linn. Näiteks kirjanik Jon Fosse, kes pärjati hiljuti Nobeli kirjandusauhinnaga ja teisigi tuntud isikuid, kellest kuuleme juba lugusid Bergeni linnatänavatel seigeldes.
Majutus Bergenis. Mõnus õhtu linnas.

Kolmas päev, 19.05.2025
Hommikusöök. Buffe stiilis hommikusöök pakub erinevaid Norra delikatesse.
Norra ja kala on lahutamatud, nõnda et hommikusöögilaual pakutava hulgas võib kenasti olla erinevat sorti heeringaid, anšooviseid, lõhet nii kergsoola kui küpsetatud variandina, erinevas kastmes kalapalle. Hommikusöögi kuninganna Norrale on väga iseloomulik pruunjuust, mida süüakse moosi ja koorega. Samuti saame nautida küpsetatud pasteeti, erinevaid munast valmistatud katteid, smuutisid, kohalikke jogurteid ja muidugi Norra kohvi.

Hommikupooliku veedame veel Bergenis. Jalutamist ja uudistamist siin juba jagub. Bergeni maitseid on päris mitmeid, aga näiteks võiks proovida hõrku Bergeni mereannisuppi või maiustada mõnes hubases kohvikus päikesesaiakesega – solbrødiga.

Sõidame mööda maalilist Hardangervidda teed ja kevad on just siinse piirkonna tippaeg. Loodus on oma kauneimas rüüs ja kõik kosed oma parimas vormis.

Hardangervidda National Park - Expats Travel Together!

Peatume Steinsdalsfosseni kose juures. Vana legend jutustab, et selle kose veepilve taga käisid armunud oma esimest suudlust vahetamas. Lool võib tõepõhi all olla, kuna tegu on kosega, mille taha sai tõepoolest minna nii, sillerdav veesein lembehetke võõraste pilkude eest varjus hoidis.

Steinsdalsfossen – walk through the waterfall | Bergen365

Teekond viib meid Hardangerfjordi kallast mööda ahetama panevaid vaateid nautima. Tegu on ühe meeleolukama ja kevadisel ajal ühe kauneima paigaga Norramaal.
Ületame Norra pikima rippsilla abil Hardangerfjordi ja jõuame Eidfjordi.

Idyllisk camping i Eidfjord i Hardanger | Kjærtveit Camping

Ööbime hotellis, mis rajati Hardangervidda mägiplatoole aastal 1891 ning kannab endas aegade väärikust. Selles paigas tajume tõelist Norra looduse lummavat võimsust. Mägede ilu ja Norra ühe võimsama kose Vøringfosseni vetemöll on vaatepilt, mis võlunud nii kroonitud päid kui Euroopa silmapaistvaid kunstnikke ja muusikuid. Eemise aasta sügisest on valminud ainulaadne ja erakordne projekt. Silla abil jalutada üle Vøringfosseni kose. Lisaks on avatud ka väike jalutusteekond, mis ääristatud arvukate vaateplatvormidega. Soovijatel on võimalus tellida õhtusöök hotellis.

Vøringsfossen

Neljas päev, 20.05.2025
Hommikusöök
Veel on võimalus imetleda Måbødaleni orgu ja kuulsat Vøringfosseni koske, mille saatel meist enamus ehk kauneid unenägusid nägi.

Suundume üle mägiplatoo, saatjaks omapärane tundramaastik, kus hea õnne korral võib jalutamas kohata isegi põhjapõtru. Möödume Sysendammist, kust selge ilma korral on näha Norra suuruselt kuues liustik Hardangerjøtkul. Seesama liustik, kus polaaruurijad Roald Amundsen ja Sir Robert Falcon Scott enne oma polaarekspeditsiooni karastumas käisid. Tõuseme 1257 meetri kõrgusele merepinnast, see on kõige kõrgem punkt meie reisi jooksul. Teekond viib meid mööda maalilist Hallingdali orgu Oslo fjordi kaldale.

Külastame Holmenkolleni suusahüppetorni – vaade, mis võtab sõnatuks. Saame ettekujutluse, mis valdab talispordisõpru lumemängude ajal. Norralased armastavad suusatada, ja oi kuidas veel, ning seda juba 5000 aastat! Suusatamise ajalooga saame tutvuda  suusamuuseumis, mis on just uuenduskuurilt tulnud.

The Best Hiking Trails in Holmenkollen ski jump, Oslo (Norway) | Wikiloc

Jalutame kuulsa skulptori Gustav Vigelandi pargis, kus asub üle 200 erineva skulptuuri, millest igaüks kujutab erinevaid olukordi ja inimsuhteid – ilmsüütust lapsukesest elukogenud raugani. Saame osa kunstniku fantaasiast, õnne, nukruse, igatsuse, pimestava armumise kujutamisel…
Majutus Oslos.

Aker Brygge - Tours and Activities | Expedia

Soovijad saavad Oslo õhtust melu nautida. Toreda võimaluse pakub selleks Oslo fjordi kaldale jääv Aker Brygge linnaosa oma mõnusate söögipaikadega, meeleoluka kaldapealse ning lummavate vaadetega Oslo fjordile ja sajanditevanusele Akershusi kindlusele.

Akershus Fortress - History and Facts | History Hit

Viies päev, 21.05.2025
Hommikusöök
Teeme tutvust Norramaa karge pealinna Osloga. Oslo peab mägedelt ruumi juurde nõutama ja majakesed ronivad amfiteatrina mäekülgi mööda üles. Tõeline linnaplaneerimise meistriteos! Jalutuskäigul meeleolukal Oslo peatänaval Karl Johans gatanil tutvume kauni linnamaastiku ja oluliste hoonetega norralaste ajaloos: raekoda, parlamendihoone, Oslo ülikool, kuningaloss ja toomkirik, kus toimus aastal 2001 kroonprints Håkon Magnuse ja tema väljavalitu Mette-Mariti muinasjutuline laulatustseremoonia. Omaette vaatamisväärsus on Oslo Rahvusteater, kus mängukavas selliste suurmeeste teosed nagu: Hendrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Ludvig Holmberg.  
Avastame ka Oslo uuemat linnapilti. Oslo Ooperimaja, mis 2008 aasta kevadel pidulikult ja kuninglikult avati, on tõeline meistriteos. Hoone ulatub välja Norra fjordist nagu lumine mäetipp. Väike matk “jäämäel” on paljude uudistajate lemmiktegevus ja täiesti matkatav. Kohe ooperimaja kõrval asub Oslo järgmine meistriteos  – 2020 valminud Oslo Linnaraamatukogu. Kuus korrust täis raamatuid – minge ja nautige! Kolmandaks kaunitariks on 2021 avatud Munchi muuseum, mis asub kogunisti kolmeteistkümnel korrusel ja mõjub väga võimsalt.

Oslo - the pulsating capital by the fjord
Transfeer lennujaama
19.45-22.15  lend Oslo-Riia
23.15-00.05 lend Riia-Tallinn

Hind
1399.- / soodushind 1199.-

Hinnas sisaldub
* lend Tallinn-Oslo-Tallinn
* mugav reisibuss kogu reisi vältel
* rühmajuhi teenus
* eestikeelsed ekskursioonid
* majutus hotellis kaheinimese tubades
* hommikusöögid hotellis

Lisatasu eest ja soovi korral
* tervise-ja reisitõrke kindlustus
* SGL toa lisatasu
* tasulised sissepääsud muuseumitesse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjordide ja trollide riik-imede maa Norra! 17.-21.05.2025